Ik werk als zelfstandig ondernemer. Wat zijn de voordelen?
Je weet precies wie jou gedurende de eerste week na de bevalling zal begeleiden (inclusief bijstand bij de bevalling indien nodig).
Een persoonlijke benadering voor elke klant, afgestemd op jouw wensen.
Vanaf het moment van registratie tot het einde van de kraamweek ben ik altijd beschikbaar en klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Indien je hebt besloten en mij wil hebben als kraamverzorgster, neem dan eerst contact met mij op via e-mail of telefonisch. Vermeld de uitgerekende datum (verwachte datum van bevalling), en dan kan ik precies zeggen of ik beschikbaar ben op die data.
Als de data voor jouw uitgerekende datum beschikbaar zijn en ik jou als cliënt kan aannemen, kan je het registratieformulier op de website invullen. Daarna stuur ik je het kraamzorgovereenkomst toe, zodat jij het kan ondertekenen.
Ongeveer in de 30e week van de zwangerschap zullen we afspreken voor een ontmoeting bij jou thuis. Tijdens deze ontmoeting kunnen we persoonlijk kennismaken. Ik zal meer vertellen over mijn werk en jouw vragen beantwoorden. Jij kunt op jouw beurt jouw verwachtingen, voorkeuren en wensen met betrekking tot de kraamweek met mij delen. We zullen ook de eerste indicatie maken van het aantal uren dat jij zou willen ontvangen.
De werktijden variëren en zijn verdeeld over 8 dagen:
Minimale zorg - 24 uur
Bij kunstvoeding - 45 uur
Bij borstvoeding - 49 uur
In sommige situaties heb jij en/of jouw kind mogelijk extra zorg nodig. Dan kunnen, in overleg met de verloskundige, extra uren worden toegekend en tot 2 extra zorgdagen. Het maximum is 80 uur (incl. assistentie tijdens de bevalling) in 10 dagen.
Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft recht op kraamzorg. De kraamweek duurt vanaf de dag van de geboorte tot de 8e dag na de geboorte van de baby. Het grootste deel van de kosten voor kraamzorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van jouw verzekeringspakket kun je een eigen bijdrage voor kraamzorg betalen (basispakket) of niet betalen (aanvullend pakket). De wettelijk vastgestelde eigen bijdrage voor kraamzorg in 2024 is €5,10 per uur. Om de uren te schatten die bij jouw specifieke situatie passen, gebruiken we het Nationaal Indicatieprotocol (LIP-formulier). De indicatie van uren wordt meerdere keren uitgevoerd: bij de kennismaking, aan het begin van de zorgperiode en tijdens de kraamweek. Dit wordt gedaan omdat de behoefte aan zorg kan veranderen afhankelijk van de situatie.
Als jij thuis of in het ziekenhuis bevalt (zonder medische indicaties en zonder anesthesie), kan ik jouw verloskundige assisteren tijdens de bevalling. Als je de eerste weeën begint te voelen, is het belangrijk dat jij mij dit zo snel mogelijk laat weten (rommelmelding). Zo ben ik op de hoogte, kan ik mij voorbereiden en, indien nodig, op tijd aankomen voor assistentie tijdens de bevalling. Als de bevalling om medische redenen in het ziekenhuis plaatsvindt, wil ik ook graag van jou horen wanneer de bevalling begint. Laat het mij weten als jij al bent bevallen. Ook als je nog niet weet wanneer je weer naar huis mag.